Käytännössä koko vokaalituotanto voidaan jakaa kahteen osaan (kts. kuva): Runko ja täyte
Runko koostuu lead -raidasta, kertsien L+R tuplauksista sekä ajoittaisista lause -tai sanatuplauksista. Tämä osa säilyy monesti samana riippumatta kappaleesta.
Täyte sitten vaihtelee kovastikkin kappaleittain. Toisessa ääripäässä täytettä voi olla hyvinkin paljon ja toisissa ei välttämättä yhtään. Täytteen sekaan sisältyy myös mahdolliset fiilistely huudot, harmoniat, stemmat jne.
Jokaista tuplaa kohden otetaan aina tuplan tupla eli yhtä tuplaa kohden syntyy kaksi raitaa. Kuvasta näkee, että pareja ovat
V tupla 1 ja 2
V tupla 3 ja 4
V hrm 1 ja 2
Harmoniaraidat voi lyhentää nimellä ”hrm”
Nimeämisessä on hyvä noudattaa prefix -ajattelua. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki vokaaliraidat merkitään etuliitteellä ”V”, jolloin jokainen raita on helposti erotettavissa muista raidoista ja nimi pysyy lyhyenä.
Käytännössä kun äänitykset on tehty, kokonaisuus ja äänitetyt raitamäärät voivat näyttää esimerkiksi yllä olevalta. Pureudutaan hieman tarkemmin mitä tuossa tapahtuu:
Lead -laulut jakautuvat kokonaisuudessaan kolmelle raidalle:➡ Keskellä liikkuu koko ajan yksi raita, johon laitetaan aina eniten panosta, että raita on suorituksellisesti täydellinen. ➡ Tämän jälkeen lead -laulu tuplataan kahdesti, jolloin signaalia voidaan levittää molemmille korville ja luoda tätä kautta mielenkiintoa sekä dynamiikkaa. Näitä kutsutaan ns. laita tupliksi (Lead L+R) ➡ Laitatuplat tulevat aina taktisissa paikoissa ja näitä ei tarvita koko kappaleen mitalta
Lauluja tuplatessa on yksi tärkeä sääntö: jokaiselle tuplaukselle otetaan aina tuplan tupla eli yhtä tuplaa kohden tuleekin kaksi raitaa! Tuplan tupla on pakko laulaa äänitystilanteessa. Sitä ei pysty luomaan jälkikäteen (tai teoriassa joo, mutta käytännössä ei koskaan kuulosta samalta). Seuraavaksi luodaan yksittäisten sanojen ja lauseiden tuplauksilla lisää mielenkiintoa sekä dynamiikkaa. Kuvaa tarkastellessa huomataan, että: ➡ Raidat voc db 1 ja voc db 2 ovat identtisiä keskenään. Eli sama lause tai sana on tuplattu kahteen kertaan. Tämä mahdollistaa stereolevitystä ja panorointia tuplauksien avulla ➡ Myös raidat voc db 3 ja voc db 4 ovat identtisiä
Stemmoissa ja harmonioissa käytetään samaa logiikkaa kuin muiden tuplauksien kanssa. Jokaista raitaa kohden on tuplansa eli harmony 1 ja 2 ovat identtisiä keskenään ja lautettu vain toisen kerran.
Kolmas raitatyyppi on kaikki fiilistelyt, adlib huudot jne. muut koristelut. Näiden kanssa en itse ole yleensä ottanut tuplauksia vaan mennyt fiiliksen mukaan mitä tämä kyseinen kohta on tarvinnut.
Nyt on viimeistään oikea hetki antaa luovuuden virrata ja lisätä kaikki hulluimmatkin ajatukset biisiin!
Viimeinen askel laulujen tuotannossa on editointi. Äänitykset ovat ns. rakennuspalikat laulutuotannolle ja editoinnissa vasta aletaan tuottamaan lopullista kokonaisuutta.
Yleisenä ohjenuorana kaikki nämä raidat mitkä olet äänittänyt, editoidaan hyvin tiukaksi paketiksi ja levitetään miksaukseen. Melkein jokaisessa DAW:issa tulee mukana oma vireenkorjaussovellus ja taimausta pystyy editoimaan tai käyttämään Vocalign tai Revoicen kaltaista sovellusta.
Voit myös palkata ammattilaisen tekemään lopullisen editoinnin ja riippuen lauluosuuksien määrästä sekä laulajan tasosta, tämä voi viedä mitä vain 1-4 tunnin väliltä.
Pystyn tarjoamaan myös laajempia kokonaisuuksia liittyen laulujen tuotantoon. Voit ottaa yhteyttä klikkaamalla tästä.
Tärkein mitä laulajalta haetaan on TUNNE. Teknisesti täydellinen suoritus tai soundi tulee aina kakkosena!
On olemassa pari yleistä sääntöä mitä noudattamalla pääsee jo pitkälle:
Suljetut kuulokkeet sekä ääntä eristävät nappikuulokkeet (silikonipäiset) ovat parhaimmat vaihtoehdot, koska nämä sulkevat klikin ääntä parhaiten pois. Haitta puolena on se, että ne sulkevat myös ympäristöä jolloin laulaja ei kuule itseään niin hyvin (HUOM: riippuu laulajasta miten hän näihin reagoi). Osa tykkää laulaa toinen kuppi pois korvalta, jolloin hän kuulee luontaisesti omaa ääntänsä. Ystäväni Samuli Koivulahti antoi joskus vinkin, että jos laulaja laulaa toinen kuppi pois korvalta niin voit syöttää ääntä vain toiseen kuulokkeeseen. Tällä eristetään klikin vuotoja entistä tehokkaammin. Puoli-avoimet osuvat välimaastoon ja nämä päästävät keskimäärin joitain ääniä ulospäin, mutta laulaja kuulee huoneen ääntä sekä itseään. Avoimet kuulokkeet ovat aina huono valinta, koska nämä päästävät kaikki äänet ulkopuolelle. Ehdoton ei äänityskäyttöön, koska näillä ei saavuteta mitään hyötyjä. Suositus hyville kuulokkeille äänitykseen on esimerkiksi Audio Technica ATH-M40X
Voit kuunnella myös itse ympäristöä kun laulaja on saanut voluumin sopivalle tasolle. Jos klikki vuotaa pahasti läpi voit tehdä tarvittavat toimenpiteet sen hillitsemiseksi.Lauluja kompressoidaan aina todella voimakkaasti eli sen takia klikin kanssa on hyvä olla ekstra-tarkkana. Vaikka se ei heti raidalla kuuluisikaan, kompressori voi silti kaivaa sen esille.
Vaikka vokaaleja editoidaan jälkikäteen (ja näin myös tehdään), niin ehdoton lähtökohta on aina, että suorituksen pitää olla niin hyvä kuin vain mahdollista. Mitä parempi ja tarkempi suoritus, sitä parempi lopputulema. Myös tuplausten osalta.Asenne ”korjataan se jälkikäteen” ei kanna pitkälle :).